Hoe onwerkelijk het ook klinkt, huurverhoging met terugwerkende kracht is toch echt mogelijk door middel van ‘huurindexatie’. Maar wat houdt indexatie nou eigenlijk in en hoe werkt het?
Huurindexatie is een mechanisme dat in sommige huurovereenkomsten wordt gebruikt om de jaarlijkse huurverhoging vast te stellen. Bij huurindexatie wordt de huurprijs periodiek aangepast op basis van een bepaalde index, zoals de consumentenprijsindex (CPI). Deze index wordt meestal gepubliceerd door een officiële instantie, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland. In de huurovereenkomst wordt dan vaak een 'indexeringsclausule' opgenomen, waarin staat hoe de huurprijs wordt aangepast en op welke basis dit gebeurt. De indexeringsclausule kan bijvoorbeeld bepalen dat de huurprijs jaarlijks wordt verhoogd met het percentage waarmee de CPI is gestegen.
Het doel van huurindexatie is om de huurprijs gelijk te laten lopen met de algemene prijsstijgingen in de economie, zodat de reële waarde van de huur niet afneemt voor de verhuurder. Voor huurders betekent dit dat zij jaarlijks te maken kunnen krijgen met een verhoging van de huurprijs, die is gebaseerd op inflatie en andere economische factoren.
Bij het afsluiten van de huurovereenkomst is dus al vastgelegd dat de huurprijs kan wijzigen. De mate van stijging van de huurprijs hangt af van het indexcijfer in de vier maanden voorafgaand aan de indexeringsdatum.
Hoewel dit vooraf is afgesproken, kan het voorkomen dat de verhuurder de prijsverandering niet doorvoert. Hierdoor blijft de huurder dezelfde huurprijs betalen, terwijl er wel een indexeringsdatum is vastgesteld waarop de huurprijs kan veranderen. In zo'n geval is het verstandig om de verhuurder zelf op de hoogte te stellen dat de indexeringsdatum is verstreken en dat er mogelijk een prijsverandering heeft plaatsgevonden. In 2017 heeft het gerechtshof Amsterdam namelijk bepaald dat een huurder zelf rekening moet houden met de huurindexatie. Een verhuurder kan tot vijf jaar na het uitblijven van de indexatie alsnog een navordering doen. Ook al heeft de verhuurder de huurprijs niet aangepast, de huurder moet toch rekening houden met een eventuele navordering. Is de indexatie meer dan vijf jaar geleden? Dan kan er geen navordering meer plaatsvinden voor die periode.
Wilt u zelf uw huurverhoging berekenen? Dit kan heel eenvoudig via de website van het CBS.
Let wel op! Op 12 mei 2023 heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat een indexeringsclausule in een huurovereenkomst, die de verhuurder toestond om de huur jaarlijks met 5% extra te verhogen bovenop de reguliere stijging volgens het CBS, als onredelijk moet worden beschouwd. De rechtbank wees daarmee de eis van de verhuurder af om de huurverhoging met terugwerkende kracht aan de huurder op te leggen en vernietigde het beding, omdat:
- Het beding geen duidelijkheid gaf over het percentage waarmee de verhuurder de huur jaarlijks zou kunnen verhogen;
- De mogelijkheid om de huur te verlagen was uitgesloten;
- De reden voor de eventuele verhoging niet was omschreven.
Op 5 oktober 2023 heeft de rechtbank Amsterdam aangekondigd, dat zij prejudiciële vragen zal stellen aan de Hoge Raad over de reikwijdte en de gevolgen van de vernietiging van een oneerlijk indexeringsbeding. Zodra er hierover meer bekend is, dan zullen wij dit met u delen.
Heeft u toch nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Huurrecht Specialisten is gespecialiseerd in het huurrecht en kan u adviseren over mogelijke vervolgstappen.