Bent u tijdens uw intrek in het “liefdes stulpje” van uw vriend of vriendin er onbewust vanuit gegaan dat u als medebewoner dezelfde rechten en plichten heeft als een medehuurder? Zo ja, dan moeten wij u helaas teleurstellen.
De begrippen medebewoner en medehuurder zijn best verwarrend. In eerste instantie lijken deze twee begrippen namelijk erg veel op elkaar. Onderaan de streep hebben ze echter een compleet andere betekenis. Hieronder zullen wij eerst wat dieper ingaan op deze twee begrippen.
Medebewoner :
Als medebewoner bent u op hetzelfde adres ingeschreven als de hoofdhuurder (hoofdbewoner) van de woning, maar heeft u geen wettelijke rechten en plichten ten opzichte van de huurovereenkomst. Als u bij uw partner (hoofdhuurder) bent ingetrokken zonder dat er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan wordt u volgens de wet automatisch gezien als een medebewoner. Dit geldt ook voor kinderen, huisgenoten etc. Als de hoofdhuurder besluit om de huur op te zeggen, dan kunt u als medebewoner geen aanspraak maken op de woning.
Medehuurder :
Als medehuurder bent u op hetzelfde adres ingeschreven als de hoofdhuurder (hoofdbewoner) en heeft u dezelfde wettelijke rechten en plichten ten opzichte van de huurovereenkomst. Normaal gesproken staat u ook samen op de huurovereenkomst. Indien u met uw partner (hoofdhuurder) getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan wordt u volgens de wet automatisch gezien als medehuurder. Als de hoofdhuurder besluit om te vertrekken, dan wordt u als medehuurder automatisch de nieuwe huurder.
Zoals u heeft kunnen lezen, zitten er best wat addertjes onder het gras als we praten over de begrippen medebewoner en medehuurder. In deze blog willen wij graag aandacht besteden aan de volgende vier vragen:
1. Kunt u als medebewoner “geüpgraded” worden naar medehuurder?;
2. Zijn mijn kinderen medebewoner of medehuurder?;
3. Wat zijn de gevolgen indien de hoofdhuurder overlijdt en u geen medehuurder bent?;
4. Uw verzoek om de huurovereenkomst voort te zetten is afgewezen door de verhuurder. Wat nu?
“Upgrade” van medebewoner naar medehuurder
Voor deze “upgrade” hoeft u niet gelijk in het huwelijksbootje te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Er zijn namelijk twee vormen van medehuur: contractuele medehuur en wettelijke medehuur .
Bij contractuele medehuur bent u door middel van een verzoek aan de verhuurder of kantonrechter medehuurder geworden. U wordt vanaf dat moment gezien als een volwaardig huurder en alle wettelijke rechten en plichten ten opzichte van de huurovereenkomst moeten worden nagekomen. Deze verplichtingen eindigen pas na het beëindigen van de huurovereenkomst. Indien één van de contractuele medehuurders besluit om de huurovereenkomst op te zeggen en de andere contractuele medehuurder wenst in de woning te blijven, dan zou de verhuurder kunnen besluiten niet akkoord te gaan met deze eenzijdige opzegging. Dit hangt onder andere af van de inhoud van de huurovereenkomst. Een gang naar de rechter is dan een mogelijkheid.
Bij wettelijke medehuur bent u als de echtgenoot of geregistreerd partner van de hoofdhuurder automatisch medehuurder als u in dezelfde woning woont. Het is hierbij niet van belang of het huwelijk of de registratie na de huurovereenkomst heeft plaatsgevonden. Als u als medehuurder de woning verlaat, dan vervallen alle verplichtingen richting de verhuurder. U bent dan van rechtswege geen medehuurder meer. Als de hoofdhuurder de woning verlaat, dan wordt u automatisch de nieuwe huurder.
Zijn mijn kinderen medebewoner of medehuurder?
Uw kinderen worden volgens de wet gezien als medebewoners, omdat het een aflopende samenlevingsverhouding betreft. In uitzonderlijke gevallen kan een verzoek tot medehuur door uw kinderen worden toegekend. Van belang is dat er sprake is van een ‘
duurzame gemeenschappelijke huishouding’ waarbij wordt aangetoond dat de bewoners van plan zijn langdurig samen te wonen. Het is eveneens van belang dat de kinderen bijdragen in bijvoorbeeld de huurgelden of boodschappen. Voorbeelden van gevallen waarin het medehuurderschap werd toegekend zijn volwassen inwonende kinderen, die hun ouders verzorgen of kinderen met een geestelijke en/of fysieke beperking.
Wat zijn de gevolgen indien de hoofdhuurder overlijdt en u geen medehuurder bent?
U bent inmiddels op de hoogte van het feit dat u als medebewoner niet dezelfde rechten heeft als een medehuurder. Bij het overlijden van de hoofdhuurder heeft u als medebewoner het recht om de huur nog zes maanden voort te zetten. Binnen deze zes maanden moet u de kantonrechter verzoeken om als huurder te worden aangemerkt, mits u heeft voldaan aan onderstaande eisen:
Uw verzoek is afgewezen door de verhuurder. Wat nu?
Heeft u samen met de hoofdhuurder een verzoek ingediend om medehuurderschap bij de verhuurder, maar de verhuurder is niet binnen drie maanden schriftelijk akkoord gegaan? Dan kunt u uw verzoek ook nog bij de kantonrechter indienen. Besef wel dat de kantonrechter uw verzoek om de volgende twee redenen zou kunnen afwijzen:
1. Als het verzoek is bedoeld om te zorgen dat de medehuurder op korte termijn de positie van de hoofdhuurder wil overnemen;
2. Of als de medehuurder niet genoeg verdient om de huur alleen te betalen.
Bent u geen echtgenoot of geregistreerd partner van de hoofdhuurder, maar u wilt wel als medehuurder aangemerkt worden? Huurrecht Specialisten is gespecialiseerd in het huurrecht, waaronder ook medehuur. Wij kunnen u als medebewoner ondersteunen bij een verzoek tot medehuurderschap. Klik hier voor de verschillende mogelijkheden of neem vrijblijvend contact met ons op.